lördag 2 oktober 2010

YAYA handtrycker vi i Göteborg.


YAYA är designad av Karin Enberg som är formgivare inom textil och grafiska tryck. Hon inspirerades av afrikanska textilier och svensk kurbits. Lite roligt i det hela är att vi två som äger MIKMAK har våra ursprung bl.a från Afrika och Dalarna. Men det hade ingenting med framtagandet av mönstret att göra, bara en rolig slump.

Du skall få följa med på en liten tur genom alla moment som görs när YAYA trycks. De handtrycks i Göteborg utav Karin Enberg själv.


Färgerna blandas i omgångar för att hitta rätt nyans som sedan skall bli grunden för alla tryck. Det krävs ett tränat öga för att kunna se färgnyanserna mellan alla 10 färger som skall tryckas på 5 olika kuddfärger.


När färgen är bestämd för varje tryck så görs stora mängder emulsionblandning. Vi använder vattenbaserad pigmentfärg för att både tänka miljövänligt och för att få en färg som "blir ett" med textilierna.

Alla kuddfodral stryker vi innan tryck så att inga ojämnheter skall finnas då tryckramarna läggs på kuddfodralet.


YAYA trycks med 2 olika ramar. Bottentrycket ser du till vänster och sedan det slutgiltiga till höger. Trycktekniken kallas silkscreen. Man drar färgen genom ramen med hjälp av en raka och pressar då igenom färgen genom nålstunna hål i väven.


Alla tryck bli unika då ramen passas in med ögat. Det kan slå fel på ca 1 mm (!) för att trycket skall bli rätt. Efter varje tryck, vilket är många, så tvättas ramen ur och torkas för att inte lämna färg på nästa kuddfodral.


Fodralen läggs sedan på ett torkbord för att torka och efter det fixeras trycket från insidan och utsidan med strykjärn. Detta för att trycket skall hålla i tvätt och mot slitage.


Kuddfodralet är klart för att skickas till våra återförsäljare och övriga kunder.

YAYA - Med kärlek för svenskt hantverk och kvalitet.

Bilder: MIKMAK

torsdag 30 september 2010

Välkommen!


Välkommen till MIKMAK´s blogg om inredning och vad som händer på företaget. Vi står just nu i startläge med bloggen och kommer strax att köra igång.

Så länge kan ni besöka vår hemsida på http://www.mikmak.se/ för att se sortiment och för att hitta din närmsta återförsäljare. Givetvis går det lika bra att beställa direkt på hemsidan där vi också levererar FRAKTFRITT inom hela Sverige.

Välkommen!